Помощ Помощ


Как да настроя и използвам FTP/SFTP клиент FileZilla?


 FileZilla е едно от най-популярните приложения за транфериране на файлове в Интернет. FileZilla е многоплатформен, свободен и безплатен за използване софтуер, който има множество полезни функционалности и поддържа основните протоколи за трансфериране на файлове – FTP, FTP over SSL/TLS (FTPS) и SSH File Transfer Protocol (SFTP). Можете да свалите най-новата версия на FileZilla от сайта http://filezilla-project.org/.

След като сте свалили и инсталирали FileZilla на Вашия компютър, можете да използвате възможността за бързо свързване през FTP към Вашия сайт в СПЕЙС.БГ през лентата Quickconnect в горната част на прозореца.

Въведете името на вашия домейн в полето Host, както и името и паролата на потребител с FTP права, дефиниран във Вашия хостинг акаунт. Портът за FTP връзка е 21. След това изберете бутона Quickconnect.

Когато FileZilla се свърже със сървъра, в дясната част на прозореца ще се зареди дървото с директориите и файловете, до които има достъп FTP потребителя.

Отляво виждате директориите и файловете, които се намират локално на Вашия компютър.

По подразбиране, файловете за Вашите сайтове трябва се поставят в директория [основна_директория_за_акаунта]/vhosts/[име_на_виртуалния_хост]/public_html, като името на виртуалния хост е адресът, на който отваряте сайта си, напр. www.example.com или sub.example.com. В раздел „Виртуални хостове“ на Контролния панел, можете да видите и да променяте директориите, които са основни за Вашите сайтове в СПЕЙС.БГ.

След като вдясно сте отворили основната директория за сайта, маркирайте файловете и директориите, които искате да качите от Вашия компютър на сървъра и ги завлачете (drag-and-drop) в избраната директория. След това изчакайте трансфера да завърши успешно.

Ако искате да запаметите настройките за връзка за многократно използване, както и да използвате друг протокол за връзка със сървъра на СПЕЙС.БГ, например многократно по-сигурния SFTP, отворете прозореца „Site Manager“. Можете да го досъпите от менюто File, през лентата с бутони или с клавишна комбинация CTRL+S.

Изберете бутон „New Site“. В полето „Select Entry“ можете да зададете подходящо име на новата връзка.

В таба „General“, в полето „Host“ напишете името на домейна. От падащото меню „Servertype“ можете да изберете дали да се свържете към сървъра чрез FTP или SFTP (базиран на SSH). Имайте предвид, че потребителят, който ще използвате за работа, трябва да е дефиниран в Контролния панел със съответните права за FTP или SSH достъп. (Основният потребител за акаунта има всички привилегии.) Ако сте избрали FTP връзка, портът е 21, за SFTP – напишете порт 22.

За „Logontype“ изберете опцията „Normal“, след което въведете името и паролата на потребителя, който ще използвате.

Натиснете бутона „Connect“, за да запазите настройките и веднага да се свържете със сървъра или „OK“, само за да запазите настройките за бъдещо ползване.

За следващи връзки със същите настройки, отворете „Site Manager“, изберете записа с настройките в полето „Select entry“ и изберете „Connect“.

 Add to Favourites Добави в любими    Print this Article Отпечатай тази статия